Wat is Hatha Yoga en is het voor jou ?
Het beheersen van je lichaam en ademhaling zijn de fundamentele principes van Hatha yoga. Veel andere, 'moderne' vormen van yoga zijn voortgekomen uit deze toegankelijke stroming. Is dat positief of negatief?
'Goed en slecht zijn kwesties van het ego. In Hatha probeer je juist dat los te laten.'
Hatha yoga focust op ademhaling en houdingen om het lichaam sterker en flexibeler te maken.
Door regelmatige beoefening van Hatha yoga kunnen lichaam en geest in balans worden gebracht. Het is een manier om stress te verminderen en innerlijke rust te vinden.
Hatha yoga heeft niet alleen fysieke voordelen, maar kan ook helpen bij concentratie en zelfbewustzijn. Het verbetert de geestelijke gezondheid.
Het is een holistische benadering van gezondheid en welzijn die zowel lichaam als geest omvat.
Deze stadia bevatten leefregels voor een zinvol leven.
Het eerste gebod, yama, betreft je ethische waarden en het tweede, niyama, heeft betrekking op zelfbeheersing. De derde fase van Hatha yoga is asana en devierde fase is pranayama.
Samen vormen asana en pranayama de basis van Hatha yoga.
Asana verwijst naar fysieke training, terwijl pranayama de controle over de ademhaling betekent.
Hatha betekent zon en maan samen.
Het begrip is afgeleid van de Sanskriet termen ha (zon) en tha (maan).
De zon symboliseert actie, terwijl de maan introspectie vertegenwoordigt. Deze tegenovergestelde energieën worden verenigd in Hatha yoga.
Door je aandacht en ademhaling naar specifieke delen van het lichaam te richten, creëer je daar bewustzijn. Hatha is een stroming zonder een specifieke grondlegger of goeroes.
Dit maakt het zeer toegankelijk; iedereen kan er zijn eigen betekenis in vinden. Het belangrijkste boek over yoga is de Hatha yoga pradipika.
Het boek dateert uit de vijftiende eeuw. Het wordt nog steeds gezien als de bijbel van yoga. Swami Swatmarama legt hierin de weg uit naar de ultieme, 'koninklijke' yoga.
In dit document ontwikkelt hij een volledig systeem van posities en ademhaling. Elke positie bestaat uit vier 'fasen':
Voorbereiding: In een kalme, neutrale positie probeer je in het heden te zijn.
Aannemen: Je beweegt je op een vloeiende, natuurlijke manier naar de positie. Zonder te dwingen.
De fysieke prestatie is niet belangrijk. Het is leuk om jezelf tot een krakeling te vouwen. Het wordt pas yoga als de ervaring centraal staat.
Volhouden: Je blijft gedurende een bepaalde periode in de houding terwijl je ademt, de spanning over je spieren verspreidend. Op deze manier blijf je alert.
Observatie: Je onderzoekt de effecten van de houding terwijl je in een ontspannen positie bent.
Over het algemeen neem je asana's meerdere keren aan. Op deze manier wordt de houding een deel van jou en wordt het gemakkelijker om je er volledig op te focussen.
Het wordt een houding van zowel lichaam als geest. Pranayama heeft vier delen: inademen, adem inhouden met volle longen, uitademen en adem inhouden met lege longen.
De duur en methode van je ademhalingsoefeningen varieert.
Hatha kent talrijke ademhalingsmethoden. Pranayama leert je om maximaal gebruik te maken van de lucht; dit reinigt en levert energie op.
De tegenstelling tussen zon en maan, komt in verschillende uitingen terug.
- De lucht die door het rechterneusgat gaat, wordt "adem van de zon" genoemd. - De "adem van de maan" gaat door het linkerneusgat.
In essentie vormt Hatha yoga de grondslag van de derde en vierde sutra binnen de yogapraktijk. De sutra's zijn al meer dan tweeduizend jaar oud en dienen als belangrijke regels binnen yoga.
De voorschriften die je zowel lichamelijk als geestelijk naleeft.
Sutra drie is Asana (lichamelijke beweging) en sutra vier is Pranayama
Yoga houdingen doen is goed voor je lichaam en geest. Ademhalings oefeningen helpen je om te ontspannen. - Door deze twee te combineren, creëer je balans. - Zo verbind je lichaam en geest met elkaar.
De ademhalings oefeningen helpen je om te focussen op je ademhaling en de voordelen ervan te ervaren.
Hiermee leer je ook: Energie te leveren, Energie te kanaliseren, Of juist energie te ontladen.
Bijvoorbeeld, tijdens Hatha yoga leer je het onderscheid tussen buik- en borstademhaling. Je leert over de adem niveaus. Je leert hoe je ze controleert. Je leert ook hoe je kunt pauzeren tijdens het ademen.
Deze ademhalingsoefeningen en -methoden bevorderen een evenwichtige interactie tussen onze twee hersenhelften. Met Hatha yoga train je lichaam en geest door ze samen te brengen.
Innerlijke rust bereiken door in contact te blijven met jezelf, anderen en de wereld om je heen. Harmonie is belangrijk. Dit is wat Hatha yoga je biedt.
Het maakt je een sterk en evenwichtig individu. Een persoon die niet gemakkelijk uit evenwicht raakt en altijd het doel in zicht houdt. Dit is uiteraard een prachtig streven en iets dat we allemaal zouden moeten ambiëren.
Velen beoefenen Hatha yoga echter niet om deze redenen. Het doel van Hatha yoga is om iets te bereiken. - Ze weten niet dat dit het doel is. - Je kunt dit doel bereiken met Hatha yoga.
Hatha yoga maakt je soepeler, helpt met stress en heeft een positief effect op organen en zenuwstelsel. Het is een populaire yogastijl.
In Nederland werd Hatha Yoga als een van de eerste yogavormen geïntroduceerd in 1946. Yoga is erg populair nu, maar we doen het al lang in Nederland.
Als je Hatha yoga doet in een yogastudio, zal de houding van de docent anders zijn. - Deze houding zal anders zijn dan bij andere yogastijlen.
De docent geeft geen tips of aanpassingen bij deze yogastijl. Je moet de houdingen zelf doen. De docent zal je niet helpen met de juiste uitvoering.
De taak van de leraar is het bieden van sturing en dynamiek. De leraar helpt niet met de houdingen. De leraar stimuleert om dingen te laten gebeuren. De leraar stimuleert om er naar te kijken.
Deze soort begeleiding is meestal niet wat we gewoonlijk verwachten of zelfs verlangen. Je wilt toch zeker weten of je de yoga posities correct uitvoert?
In Hatha yoga is het belangrijk om goed en fout los te laten. Dit heeft te maken met het ego. Bij Hatha yoga gaat het om jou.
Het gaat erom je gedachten los te laten. Laat alles gewoon gebeuren. Als de yogadocent te aanwezig is, word je afgeleid en ben je minder gefocust op jezelf.
Het onderscheid tussen Hatha en andere yogavormen
Hatha yoga is eerder een beweging waarop vele andere yogastijlen zijn gefundeerd.In Hatha yoga laat je je ego los. Dit is niet goed of slecht, maar gewoon een onderdeel van de praktijk.
Bij Hatha yoga focus je vooral op jezelf. Andere yogastijlen zijn meer gericht op beweging en flow.
Deze methode kan dus ook eenvoudig en effectief thuis worden toegepast. (je hebt wel een persoonlijke yogamat nodig). Bij andere yogastijlen krijg je kracht en energie door samen de flow te doen met de groep.
Hatha yoga wordt beschouwd als de grondlegger van vele andere yogavormen. Het is in feite een soort moederfiguur binnen de yoga. Ongeacht hoeveel nakomelingen en kleinkinderen ze voortbrengt, de fundamenten liggen altijd bij haar.
Voor wie is Hatha yoga geschikt?
Hatha Yoga is passend voor iedereen.Het helpt om meer rust en flexibiliteit in het lichaam te vinden. Het maakt je bewuster van jezelf. In deze vorm van yoga is het cruciaal om aandacht te schenken aan je gevoelens en je fysieke gesteldheid.
Hatha Yoga is een passende yogastijl voor zowel nieuwkomers als de meer doorgewinterde yogi. Deze stijl bevat veel eenvoudige yoga poses. Het is ideaal voor beginners. Ze kunnen zo kennismaken met yoga.
Wat onderscheidt Hatha Yoga van Yin Yoga?
Hatha Yoga en Yin Yoga verschillen doordat Hatha Yoga meer doelen heeft dan Yin Yoga. Bij Yin Yoga blijf je lang in een pose en focus op ontspanning. Hatha Yoga poses daarentegen zijn krachtiger van aard door de intensiteit van de oefeningen.
Ook niet onbelangrijk is het feit dat deze yogastijl een veel oudere vorm is dan Yin Yoga. De meeste yogastijlen zijn hierop gebaseerd.
- Andere belangrijke punten zijn flexibiliteit en lenigheid van het lichaam. - Ook belangrijk is de verbinding tussen lichaam en geest. - Daarnaast speelt ademhaling een rol.
Enkele traditionele Hatha Yoga houdingen:
Zonnegroet – Surya Namaskar: De Zonnegroet is een populaire Hatha Yoga pose die uitstekend dient als opwarming voor verdere yoga oefeningen.
Hoofdstand – Sirsasana: Hoewel het misschien verrassend is, is de hoofdstand één van de meest gunstige asana's voor je gezondheid.
Ploeghouding - Halasana (ook bekend als Sarvangasana): De ploeg is een effectieve oefening voor het rekken van de onderrug en de hamstrings.
Cobra - Bhujangasana: De cobra is een zeer nuttige asana voor het versterken van de rugspieren. Tijdens het uitvoeren van de Cobra worden ook de organen en de spijsvertering gestimuleerd.
Sprinkhaan - Salabhasana: Bij de sprinkhaan is het cruciaal om goed te letten op de ademhaling. Het geheim is om de ademhaling niet in te houden, maar juist rustig door te ademen.
Boogpose - Dhanurasana: De boogpose is zeer bevorderlijk voor de rugkracht. Het versterkt ook de armen en benen. De boogpose kan intens zijn als je rug wat zwak is. Zittende draai -
Ardha Matsyendrasana: Deze oefening richt zich voornamelijk op het trainen van je rug, waarbij de wervels ten opzichte van elkaar worden gedraaid als een spiraal. De asana is perfect voor iedereen met stijve schouders, nek of heupen.
Kraanvogelpose - Bakasana: De kraanvogelpose bevordert de mentale balans en verhoogt je concentratie, die ook nodig is voor het uitvoeren van de beweging. Tegelijkertijd ontwikkel je door deze beweging kracht in de polsen en armen.
Driehoekpose - Trikonasana : De zijwaartse driehoeksbeweging verbetert de flexibiliteit van de ruggengraat, heupen en benen. De driehoek lijkt misschien niet moeilijk, maar het gaat vooral om de kracht die je in de beweging stopt.
De bovengenoemde serie wordt ook wel de Sivananda Sequence genoemd. Dit zijn vooral fundamentele bewegingen die als een eenheid opeenvolgend kunnen worden uitgevoerd.
Zoek een Hatha yogales in jouw buurt of volg online lessen. Vergeet niet te luisteren naar je lichaam en neem pauzes wanneer nodig. Hatha yoga gaat over de reis, niet over de bestemming. Geniet van het proces en ervaar de vele voordelen die deze yogastijl te bieden heeft.